Om mig

I kort form:
*Mitt namn är Anna-Maria Fjellström och jag bor på flera ställen, men i huvudsak i Kittelfjäll och i en lite samisk by utanför Arjeplog.
* Kombinerar renskötsel med olika projekt och uppdrag som Statsvetare/administratör/inspiratör.
* Älskar att fota, samla växter och röra mig ute i naturen. Mitt samiska arv, min familj och att sträva efter en hållbar livstil är andra saker som är viktiga för mig.

Den långa presentationen:
Jag är en sån där människa som samtidigt som jag diskar* funderar på vad jag ska äta till middag nästa dag, borstar tänderna OCH förbereder en mental packlista inför kommande resa. Man skulle kunna kalla mig galet effektiv eller hopplöst tankspridd (beroende på dagsformen). Sedan vår energiknippe till son, Enok, kom till världen har jag dock insett vikten av att samla mina tankar så jag övar både yinyoga och tandborstmeditation (att enbart borsta tänderna och inte vika tvätt samt tvätta handfatet samtidigt).
Jag startade bloggen för några år sedan då jag hade så många små berättelser och vardagsbetraktelser inom mig som jag ville skriva ned. Fick ett råd att hitta ett tema för bloggen, och ganska snart insåg jag att det var de vackra delarna av mitt liv jag ville dela. Att dessutom skapa framtidstro för mitt sätt att leva eller åtminstone övertyga mig själv att det är genom denna typ av livsstil inlandet kommer blomstra om några år. I övrigt är nog bloggen väldigt spretig, ett slags hopkok av några av mina intressen.
Älskar tillexempel att fotografera, särskilt renar, och är väldigt förtjust i kaffe. Försöker ständigt hitta nya lösningar för att göra vårt vardagsliv mer miljövänligt och gillar att återanvända kunskap från tidigare generationer, särskilt de som hör ihop med mitt samiska arv.
Drömmer om att skaffa ett växthus och odla mina egna grönsaker, men inser alltid när mina få stackars krukväxter med nöd och näppe överlever vintern att den drömmen inte passar vår nomadiska livstil. Istället plockar jag in vilda växter och älskar årstidernas variationer i den del av världen som jag rör mig i.
Både jag och min kärlek, Nila, är renskötare och en stor del av vårt liv går ut på olika typer av arbeten med renar. Renar som rör sig från fjällen i väster under sommarhalvåret och tallskogen närmare kusten under vintrarna. Och vi följer efter… med allt vad denna typ av liv nu innebär. Eller som Torkel Tomasson sa till DN 18/3-1915 ”Lappen, renen och lagparagrafen äro tre moment som sällan komma
överens. Renen tar ofta vägen där han för gott finner, lappen får med eller mot sin vilja följa med, och paragraferna – de bli i regel efter.”
Jag tycker om att kombinera livet i naturen med arbeten som går att genomföra som digitalnomad, dvs från var i världen jag nu befinner mig i. Har en magister i Statsvetenskap och de senaste fem åren har jag jobbat i allt från olika ungdomsprojekt till forskningsassistent på Stockholms universitet.

_MG_5638-1

*”Det finns två sätt att diska. Det första är att diska för att få rena tallrikar och bestick och det andra är att diska för att diska. När man diskar ska man bara diska, inget annat, vilket betyder att när man diskar ska man vara fullkomligt medveten om att man diskar”
/ Thich Nhat Hanh

4 Comments

 • Reply Eva augusti 13, 2015 at 9:13 f m

  Hej Anna-Maria! Vilken fin blogg du har! Fina berättelser och vackra bilder – och ett annorlunda liv, mot mitt i alla fall.

  • Reply admin oktober 9, 2015 at 12:08 e m

   Hej Eva!
   Tack, vad glad jag blir.

 • Reply Luviissá februari 16, 2016 at 1:46 e m

  Hej! Ville bara säga att din blogg är jättefint och du verkar jättetrevlig! 🙂
  Väldigt inspirerande och man blir lätt avis på hur härligt liv du verkar ha.
  Hoppas allt är gott med dig!
  Kramar!

  • Reply admin april 29, 2016 at 2:10 e m

   Hej! Jag har inte rensat i kommentar listan, får massor av spam, så jag har missat din kommentar. Tack för att du lämnade ett spår:-) Kram kram

  Leave a Reply