Boktips I love Sápmi

Máhttáhit- Omskola dem och oss!

oktober 12, 2015
_MG_5844

Jag älskar böcker. Om man ser det ur ett nomadperspektiv så är väl det inte optimalt att samla på sig massa saker, men böcker kan jag inte låta bli att köpa på mig samt spara efter att jag läst dem.
För ett tag sedan fick jag hem en bok av Asta Mitkijá Balto och Gudrun Kuhmunen som handlar om samiskt ledarskap. Har börjar läsa och tycker den är jätte fin. Ser det både lite som kompetensutveckling för mitt företag och som kunskap som jag kan ha med mig i mitt vardagsliv. Boken är skrivet på nordsamiska, svenska och engelska parallellt vilket gör att den lite krånglig att läsa, men å andra sidan så kan det vara fint att inte läsa boken så snabbt utan att försöka koppla det som författarna skriver om till sitt egna vardagsliv.
Boken är uppdelad i olika kapitel där de går igenom nyckelbegrepp och teorier för dekolonisering och ett urfolksledarskap, men sen finns det även delar med goda exempel samt en sammanfattning i slutet. _MG_5845
Båda dessa kvinnor tillhör mina förebilder och jag blev väldigt berörd första gången jag var på en föreläsning med Asta Balto. Det gjorde att jag köpte hennes bok om samisk barnuppfostran för flera år sedan, även om det sedan kom att dröja länge innan jag själv fick barn. Nu letade jag upp boken igen och tänker att det får bli mitt nästa läsprojekt..

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply