Renskötsel

Mörkertider

december 22, 2016

21122016-img_7031 Nu har vi passerat det mörkaste dygnet på hela året. Jag och Enok är i Seidegava för att hämta grejer innan vi åker tillbaka ned till renarna och Akkajaur där vi hyr in oss i ett hus några månader. Igår tände vi lyktan på bron och lät julstjärnan lysa hela dagen i fönstret.
21122016-img_7029
Den sista veckan har det verkligen knappt hunnit bli ljust innan det mörkna igen. När jag skulle åka runt renarna i måndags så missbedömde jag helt hur tidigt det skulle bli mörkt och hann inte helt runt innan det blivit för mörkt för att se spåren ordentligt. Det var bara att knäppa igång pannlampan sista kilometern tillbaka till skotern.
Det har varit lite mörkt i våra sinnen också eftersom det varit blida och tö några dagar, vilket förstås påverkar renbetet till det sämre. Svårt att säga nu när det ännu inte är så kallt hur illa den här blidan var, men klart är det iallafall att det blev väldigt isigt under de större träden då de rasade en hel del snö från dem. Det är verkligen inte optimalt med regn i mitten av december, men verkar vara något som vi får vänja oss vid när klimatet förändras. Men så här är ju vintern ofta i den här branschen, man får se varje dag hur renarna betar och sen får man hitta lösningar och strategier allt eftersom. Nu peppar vi iallafall för julfirande hos Nilas föräldrar som både kommer innebära vila, god mat och nån tur runt renarna.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply