Enok Nomadliv Renskötsel

Solen är tillbaka och så är även jag

januari 16, 2017

07012017-img_7122Igår konstaterade vi att det är en månad sedan vi kom ned till Lillvarjis med renarna och att vi bott i huset vi hyr Akkajaur i en månad nu. Nila tyckte att tiden gått fort, medan jag tycker det känns som vi varit nere en evighet redan eftersom det verkligen har varit en intensiv månad. Det har hunnit vara två ordentliga blidor och därefter några riktigt kalla dagar, vilket påverkat renbetet förstås. Jag började typ grina när det regnade första gången innan jul och suckade den andra vändan, men trots att det var flera plusgrader så klarade sig markbetet sig bättre än jag trodde. Det är klart att det fläckvis blev dåligt, men ändå verkar de nu beta bättre än jag trodde de skulle göra (peppar, peppar). Det har varit ganska lite snö, vilket både är bra och dåligt. Bra eftersom renarna lätt kommer åt laven (särskilt när det fläckvis är fruset åt), dåligt eftersom blidan snabbare går igenom snön mot marken. Det verkar även som att renarna går omkring mer när det är lite snö, vilket gör att de betar området snabbare och mindre noga.
Hur som helst så har det inte bara varit vädret att oroa sig för, kring jul fick vi in några lodjur som jagade och dräpte ett antal renar inne i hjorden. Vi turades om att vara ute hela julhelgen för att bevaka och hålla ihop renarna så det blev inte så mycket ledighet, särskilt inte för oss gemensamt. Lon är ju ett rovdjur som ofta smygjagar, men då det var lite snö och vi hade renarna tätt så blev det även stor effekt då de drev renar från bra platser att beta på. Tillslut fick vi skyddsjakt på en lo, så att det blev lite lugnare, men det är klart stressen över de andra fanns ju kvar. Så på jobbet har det varit fullt upp kan man väl säga och vi får väl se hur resten av våren blir. Vädret och rovdjuren har gjort att vi nu betat av ett större område på denna månad än vi hade hoppats på. Men nu är ju iallafall solen tillbaka igen.30122016-img_7043-2
I det övriga delarna av livet så har vi det bra, med det är klart att när det är mycket med renarna så det lätt att jag och Nila känns mer som kollegor än ett kärlekspar så det är klart att vi får jobba på romantiken när det lugnar ned sig;-) Det gjorde vi bland annat på nyår när vi var på ett jätte fint bröllop i Jokkmokk.
Enok har börjat pratat en hela meningar och är så rolig på så många sätt. Han är nyfiken på färger, siffror och bygger med olika saker, som lego och tågbanan. Han är dock väldigt bestäm hur han vill ha saker och ting och tycker ofta att vi trotsar honom när han inte får som han vill, typ titta på youtube halva dagen eller äta kakor mitt i veckan. Sen har det ju varit en hel del andra konflikter i familjen på grund av vår lilla busiga valp som gärna jagar Enok och småbiter oss alla med jämna mellanrum. Hon är ju dock så galet söt och lättlärd så hon kommer undan med en hel del i mina ögon.
11012017-img_7141
Hittade denna bild från förra veckan, som dock är en ögonblicksbild på harmoni. Det är sällan dessa två är så här stillsamma och om jag inte minns fel så bröt kaoset ut några sekunder senare när tåget kom fram till den sovande valpen:-)

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Ylva Maria januari 16, 2017 at 12:31 e m

    Hahahaha. Härligt!

  • Leave a Reply